fbpx

Mit csinál egy gyógypedagógus

Mit csinál a gyógypedagógus?

A gyógypedagógus munkája igen sokrétű. Befolyásolja az adott gyermek életkora személyisége környezete és több más szempont is. Nehéz róla általánosan beszélni de ha szűken értelmezzük akkor talán így lehetne megfogalmazni: A gyógypedagógus célja a gyermek kognitív képességeinek támogatása. A gyógypedagógus a viselkedésében megjelenő kihívásokra, ezen kihívások megelőzésére reagál, a gyermek környezetével szoros együttműködésben, különböző tudományosan megalapozott pedagógiai módszerek segítségével.

A gyógypedagógus munkája igen sokrétű. Befolyásolja az adott gyermek életkora módszerek segítségével

Mit jelent ez?

Kognitív képességek

Kognitív képességek közé soroljuk a figyelmi -, érzékelési-észlelési, emlékezeti és gondolkodási vagy megismerési funkciókat. Ezek a képességek alapvető fontosságúak ahhoz, hogy boldogulni tudjunk a világban.

Viselkedésben megjelenő kihívás:

Minden gyermek más, minden gyermek a maga módján különleges, összehasonlíthatatlan. Emiatt nem lehet azt mondani, hogy valaki “normálisan” vagy “nem normálisan” viselkedik. Kihívást jelent egy viselkedés, ha a gyermek vagy környezete életminőségét tartósan károsítja, a fejlődést nem megfelelő irányba tereli. Ezeknek a viselkedéseknek a hátterében sokféle ok húzódhat. A gyógypedagógus a szülőkkel, iskolai vagy óvodai környezettel együttműködve igyekszik feltárni ezeket az okokat, megelőzni a kihívást jelentő viselkedéseket és a már kialakultakat befolyásolni. Mindezek mellet és egyetemben cél természetesen a kognitív képességek támogatása is!

A gyermek környezetével szoros együttműködésben:

Önmagában egy gyógypedagógus és heti egy találkozás nem hoz tartós változást. Olyan ez, mint bármelyik csapatjáték: egyedül nem lehet gólt rúgni, és aki csak egyszer megy el edzésre az nem valószínű, hogy bajnok lesz. A gyógypedagógus éppen ezért, mint a csapat egyik tagja, számít a szülők és más pedagógusok együttműködésére. Közös megbeszélések, visszajelzések, a módszerek egységesítése, közös gondolkodás jellemzi a munkát.

Tudományosan megalapozott pedagógiai módszerek:

Különböző hátterű kihívásokra, különböző szakterületek pedagógiai módszereit alkalmazza a gyógypedagógus, melyeket minden esetben a családhoz, a gyermek igényeihez igazít. Nem minden módszer működik mindenkinél, rengeteg változó van, amit ilyenkor figyelembe vesz a szakember. A munka során ezért is számít nagyon sokat a környezettel való együttműködés, hiszen ezeken keresztül válik láthatóvá milyen technikák/eszközök lesznek a leghatékonyabbak az adott gyermeknél. A tudományos megalapozottság fontossága elengedhetetlen, ha megbízható és hosszútávú eredményekre törekszik a csapat.

szerző: Husztik Dorka

TOVÁBBI CIKKEK

Gyógypedagógia

Mit csinál egy gyógypedagógus

A gyógypedagógus munkája igen sokrétű. Befolyásolja az adott gyermek életkora személyisége környezete és több más szempont is.
ELOLVASOM →
szenzoros

Szenzoros gyerekek

Gyakran hallhatjuk a „szenzoros” kifejezést, amit a hétköznapokban leginkább a túlérzékeny, vagy bizonyos típusú ingerekre szélsőségesebben reagáló gyerekekre értenek.
ELOLVASOM →
Autizmus

Autizmus specifikus támogatás

Mi fán terem az autizmus specifikus támogatás Korábbi cikkünkben az autizmus alapjairól beszélgettünk. ...
ELOLVASOM →