fbpx

MályvaKék ADHD és Autizmus Központ

VIZSGÁLAT, TERAPIÁK, FEJLESZTÉSEK

Központunkban az ADHD-val és autizmussal élő felnőttek számára elérhető a specifikus szemléletű pszichológiai tanácsadás, pszichoterápia és az esetleges gyógypedagógia megsegítés. Pszichiáter szakorvost a Rendelőn kívül tudunk ajánlani.

Gyermekek számára teljes körű kivizsgálást, egyéni és csoportos specifikus fejlesztéseket és egyéni pszichoterápiát kínálunk. Szülők számára tréningeket és közösségi találkozásokat tartunk.

 

A MályvaKék ADHD és Autizmus Központját olyan szakemberek hozták létre, akik éveken át együtt, de fizikailag eltérő helyen dolgoztak.

A gyermekpszichiáter, a gyermekpszichológus és a gyógypedagógus szorosan együttműködik a felmérő és terápiás munka során, hogy felismerjék és kezeljék a család által jelzett problémát, figyelembe véve az iskola vagy óvoda jelzéseit is.

A gyerekeknél jelentkező tanulási nehézség, szorongások, társas közegbe való beilleszkedési problémák, barátkozásban megjelenő gátoltság, társas készségek gyengesége, figyelemzavar, indulatosság, túlmozgásosság, szenzorosság, az autizmus spektrum zavarból fakadó kommunikációs vagy szociális nehézségek,  rugalmatlanságok természetét kollégáink elméleti és gyakorlati szempontból is ismerik, sok éves, évtizedes tapasztalattal rendelkeznek ezeken a területeken. 

A MályvaKék Központ létrehozásának két célja volt: hozzáértő szakemberek egy helyen elérhető támasza és segítségnyújtása, illetve a csecsemőkortól felnőttkorig ívelő támogatás. Mindannyian elkötelezettek vagyunk az úgynevezett evidencia alapú beavatkozás mellett, ami azt jelenti, hogy amit teszünk, amilyen módszereket alkalmazunk, azok alkalmazkodnak az autizmusról (ASD), és a figyelemzavarról,  figyelemhiányos hiperaktivitásról  (ADD/ADHD) eddig kiderült tudományos tényekhez, valamint hogy kutatások igazolják, hogy amit teszünk, az jobb kimenetelt eredményez, mint más eljárások. Felmérések alapján készítünk egyéni fejlesztési tervet, melyben építünk a gyermek erősségeire és rövid- és középtávú célokban határozzuk meg a tudatos fejlesztés lépéseit. A szülőkkel szoros együttműködésben dolgozunk, hiszen tudjuk, hogy saját gyermeküknek ők a legjobb ismerői. Tevékenységünk nem merül ki a fejlesztési alkalmak levezénylésében, meghatározott keretek közt segítséget nyújtunk az otthoni autizmus-, illetve ADD/ADHD-barát környezet kialakításában, hogy minél jobb eredményeket érjünk el, a gyerekek és családjaik minél kiegyensúlyozottabbak legyenek, csökkenjenek a viselkedéses kihívások. 

A szociális és kommunikációs készségek, tanulási nehézségek fejlesztésén túl hangsúlyt fektetünk az érzelmi élet, a hangulati és önértékelési problémák kezelésére, az óvodai, iskolai társas- és családon belüli kapcsolatok kialakításának megsegítésére. 

Egy terápiás folyamat megkezdését minden esetben részletes szülői interjú előzi meg. Ez hozzájárul a gyermek és a jelzett nehézség minél átfogóbb megismeréséhez, amit különböző pszichológiai eszközökkel történő vizsgálatok is segítenek. Ezt követően egyeztetés történik a szülővel a terápiás módszerek kiválasztását illetően.  Igény esetén felvesszük a kapcsolatot az érintett gyermek pedagógusaival, segítünk az iskolai vagy óvodai akadálymentesítésben is.

 

A segítségnyújtás formái:

VIZSGÁLAT

2023 őszétől gyermekpszichiátriai rendelésünkön a 3-18 éves korosztálynál elérhető a figyelemzavar és a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADD/ADHD), a gyermekkori autizmus (ASD) és a tik zavar diagnosztikája.

A vizsgálatra érkező családoktól a vizsgálatot vezető doktornő a kiküldött tesztek kitöltését, korábbi dokumentumok összegyűjtését kéri. Az első interjú során a szülők és a vizsgálandó gyermek együttes, személyes jelenlétére számít. A vizsgálat a fejlődési anamnézis és tünetek körvonalazása mellett a spontán játéktevékenység, interakciók, pszichés funkciók feltérképezésén alapul. Az interjú után becsülhető meg a további vizsgálati alkalmak száma, a kiegészítő gyógypedagógiai vagy pszichológiai vizsgálatok szükségessége. Általában a teljes diagnosztikai folyamat 3-4 találkozást jelent, melyben 2 alkalommal a gyermek vizsgálata célzott játékkészlettel történik. A záró konzultáció során az eredményeket a doktornő részletesen ismerteti, ilyenkor lehetőség nyílik a felmerülő kérdések megválaszolására is.

Jelentkezni a honlapon lévő kapcsolatfelvételi menüpont alatt tudnak. A legördülő menüsorban válasszák a “vizsgálatot kérek” lehetőséget. A regisztrációt követően kollégánk felveszi Önökkel a kapcsolatot, tájékoztatja Önöket a lehetséges időpontokról, a vizsgálat menetéről és válaszol a felmerülő kérdésekre. A vizsgálat díjairól az árlistában tájékozódhatnak. A vizsgálat hossza és költsége egyénenként eltérő lehet, az optimális (leghatékonyabb és legkedvezőbb) vizsgálati sort fogjuk alkalmazni.

FEJLESZTÉS ÉS TERÁPIA

ADD-vel/ADHD-val vagy autizmussal érintett gyermekeknek egyéni vagy kiscsoportos fejlesztést és terápiát kínálunk, amelyeket ezeken a területeken képzett és tapasztalt gyógypedagógusok és pszichológusok vezetnek. Csoportos alkalmainkon a gyermekek egyéni igényeit, a fejlesztés területeit szem előtt tartva tervezzük meg a csoportfolyamatokat, a fejlesztés menetét, így az alkalmak nem tanfolyamok, hanem az egyéni igényekhez alkalmazkodnak. 

Az ADHD-val vagy autizmussal érintett családok számára szülőkonzultációt biztosítunk személyes vagy online formában. Utóbbit elsősorban a vidéken élő családoknak szeretnénk felkínálni.

A fejlesztésekhez, terápiákhoz kapcsolódnak ezek a konzultációk, de itt van lehetőség arra is, hogy egyes otthoni helyzeteket átbeszéljenek, megoldásokat találjanak rá közösen a szakemberrel, elsajátítsák, finomhangolják a nevelésben szükséges eszközöket, technikákat. Ezek a rendszeres vagy alkalomszerű találkozások azt is szolgálják, hogy megóvják a szülők lelki jóllétét, ami sokszor erős pszichés megterhelés egy eltérő fejlődésű gyermek nevelése esetén.

Online konzultáció esetén szükségünk van egy előzetes kapcsolatfelvételre, a probléma, a kérdések megjelölésére, melyhez kérdőívet küldünk Önöknek, melyet vissza kell küldeni számunkra, hozzá csatolva az előzetes vizsgálati eredményeket, szakvéleményeket. Köszönjük együttműködésüket!

SZÜLŐKLUB

Szülőklubot tartunk havi rendszerességgel az ADHD-val és autizmussal érintett családoknak, amely kulcsszavai és céljai

  • az érzékenyítés: a résztvevő szülők számára (vajon mit is él át a gyerek), illetve hogyan tudjuk szülőként elfogadóbbá tenni a körülöttünk élőket
  • az autizmus és ADHD természetének megismerése,
  • a kommunikációs kapcsolat javítása a szülő és a gyerek között,
  • az ADHD és autizmus specifikus nevelési eszközök, technikák elsajátítása és egymással való megosztása,
  • sorsközösség, bajtársiasság megélése
  • gördülékenyebb kapcsolat szülő és szakember között

ADHD-val és/vagy autizmussal érintett családok számára családterápiás alkalmakat kínálunk családterapeutánk vezetésével.

TESTVÉRCSOPORT

Testvércsoport: igény esetén szívesen tartunk csoportfoglalkozást olyan gyerekeknek és fiataloknak, akiknek autizmus spektrum zavarban érintett testvérük van. A gyerekek sorstárs közösségben dolgozhatják fel azokat a kihívásokat, melyeket az autizmus spektrum zavarral élő testvérrel való együttélés, együttműködés hozhat. Célunk, hogy megoszthassák nehézségeiket anélkül, hogy attól kellene tartaniuk, ezzel plusz terhet vagy rossz érzéseket okoznak a család többi tagjának. Ezen kívül a csoport tagjai és a csoportvezető külső szemlélőkként újfajta rálátást tudnak biztosítani az érintetteknek. A foglalkozásokat gyógypedagógus vezeti.